استفاده از روغن های طبیعی چه کمکی به ارتقای سطح سلامت شما میکند؟

oil

 

     روغن های طبیعی بعنوان مواد تشکیل دهنده شامپوهای بهداشتی و درمانی، نرم کننده ها، حالت دهنده های مو، لوازم آرایشی بهداشتی مورد استفاده برای پوست و ناخن استفاده میشوند، بعضی از آنها در پخت و پز نیز کاربرد دارند، بعضی دیگر در ماساژ تراپی ها بکار میروند. با توجه به حجم عظیم تبلیغات رنگارنگ در مورد همه این محصولات، آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که کدامیک به واقعیت نزدیکترند؟ میدانیم که سیستم بدنی هر فرد با دیگری متفاوت است، افراد رنگ پوست، تایپ مو و عملکرد مختلف بدنی متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند پس به قول معروف نمیتوان یک نسخه را برای عموم افراد جامعه تجویز کرد. همانطور که میدانیم این روغنها طبیعی هستند، عاری از مواد شیمیایی هستند و بعضی از آنها بصورت خالص حتی جایگزین مواد آرایشی-بهداشتی میشوند ولی همانطور که ذکر شد، هر کدام خواص و کاربردهای خود را دارد. در سری مقالات روغنهای طبیعی و نقش آنها در حیات و ارتقای سلامت سعی داریم این روغنها را معرفی و از خواص و کاربردهایشان برای شما بگوییم.

Marula-Oil

1- روغن مارولا :

     مارولا، میوه درخت مارولا است که متعلق به جنوب آفریقا میباشد. مارولا میوه ای بسیار خوشمزه و معطر است که اندازه اش را میتوان به یک آلوی کوچک تشبیه کرد. این میوه و درخت آن شگفت انگیز هستند. درخت مارولا از قدیمی ترین گونه های زنده موجود روی کره زمین و همچون آرگان نسبت به خشکسالی و بی آبی بسیار مقاوم است. آفریقایی ها پوست این میوه را میجوشانند و از آن نوشیدنی تهیه میکنند. مارولا، خود، غنی از ویتامین C است و از آن برای ساخت مربا و آبمیوه نیز استفاده میشود و هسته آن سرشار از پروتئین است. این میوه سرشار از اسیدهای چربی است که متخصصین پوست بر روی اثربخشی آن روی تسکین و کاهش التهاب پوستهای خشک متفق القول نظر دارند. روغن مارولا را از هسته این میوه میگیرند. رنگ آن تنوع طبیعی زیادی دارد، از شفاف کمرنگ گرفته تا طلایی-قهوه ای (عسلی) و بوی شیرین و مطبوعی دارد. این روغن بافت بسیار سبکی دارد و بهنگام استعمال روی پوست حالت براق و چربی به آن نمیدهد.  روغن مارولا را اکسیر جوانی نیز نامیده اند زیرا حاوی آنتی اکسیدانهایی چون ویتامین C، توکرفول، توکوترینول است که پوست را از ظهور نشانه های پیری مانند خشکی، تیرگی و لکه مصون میدارد. همینطور آمینواسیدهایی دارد که باعث تجدید رشد سلولی میشوند و پوست را از آسیبهای محیطی در امان میدارد. استفاده مداوم از روغن مارولا باعث خنثی کردن رادیکالهای آزاد میشود و به کلاژن سازی کمک میکند. استفاده بیشتر پوست از آنتی اکسیدانها و کلاژن سازی مرتب به معنی جوان سازی پوست و حفاظت بهتر در برابر پیری پوست و آسیبهای محیطی مانند اشعه UV است. همانطور که گفته شد مارولا غنی از اسیدهای چرب امگا 9 (اولئیک) و امگا 6 (لینولئیک) است. این اسیدهای چرب پوست را عمیقا آبرسانی میکنند، از قرمزی و التهاب آن جلوگیری میکنند، پوست را تغذیه میکند، مرطوب نگه میدارد و به خاصیت الاستیسیته اش کمک میکند. روغن مارولا به پوست کمک میکند آب میان بافتی آن از بین نرود و به این ترتیب پوست را نرم نگه میدارد. علاوه بر همه اینها، روغن مارولا برای مو و پوست سر نیز مفید است و باز هم به لطف اسیدهای چرب موجود، باعث تولید و بازسازی سلولهای مو و پوست سر میشود. با استفاده از آن بصورت مرتب میتوانید اطمینان داشته باشید موهایتان همیشه براق و ریشه های آن قوی میمانند و همینطور از اشعه UV نیز در امان میمانند. این روغن میتواند به حفظ سلامتی ناخن ها و کوتیکول آنها نیز کمک شایانی کند. با استفاده از قدرت مرطوب کنندگی فوق العاده آن میتوانید امیدوار باشید ناخنهایتان همیشه قوی باقی میمانند. از دیگر خواص این روغن میتوان به خاصیت ضد آکنه، مناسب برای استفاده جایگزین کرم شب،  پاک کننده میکاپ، لایه بردار و بالم و مرطوب کننده لبها اشاره کرد. گفته شده است روغن مارولا برای پوستهای حساس نیز مناسب است و عوارض جانبی نیز ندارد ولی قبل از استفاده روتین، کمی از آنرا تست کنید و در صورت عدم بروز آلرژی میتوانید آنرا در برنامه روتین بگنجانید.

Tea-Tree-Essential-Oil

2- روغن درخت چای :

     درخت چای متعلق به مناطق کوئینزلند و نیو ساوت ولز استرالیا است. روغن درخت چای از برگهای آن گرفته میشود و برای بیش از 7 دهه در کتب و مستندات به خواص آن بعنوان درمان باکتری ها، ویروسها و قارچها یاد شده است. موارد استفاده از این روغن بسیار زیاد است. از آن در پاک کننده های صورت، اسپری های خوشبوکننده و باکتری زدای محیط استفاده میشده است و اخیرا از آن در بسیاری از درمانهای خانگی و لوازم آرایشی بهداشتی بانوان مانند شامپوها، روغنهای ماساژ، کرمهای صورت و ناخن، شوینده هایی مانند صابون و شیرپاک کن ها استفاده میشود. اجزای اصلی تشکیل دهنده این روغن شامل : آلفاپینن، بتاپینن، سابینن، میرکن، لیمونن و سایر ترکیبات خانواده ترپن ها است.  میدانیم که زمانی که باکتری درون منافذ پوست نفوذ پیدا میکند، پوست قرمز و ملتهب میشود. با توجه به خواص آنتی باکتریال، روغن درخت چای میتواند این باکتریها را از بین ببرد و همچنین به بهبود زخمها، سوختگیهای پوستی و آکنه کمک کند. براساس یک تحقیق از محققان استرالیایی ، این روغن آنقدر برای پوست مفید است که از آن بعنوان جایگزینی برای داروی “بنزویل پروکساید” – بهترین داروی ضد آکنه- میتوان استفاده کرد. مزایا و استفاده هایی از روغن درخت چای که تا به امروز بصورت علمی به اثبات رسیده اند عبارتند از : ضد آکنه، ضد عفونتهای باکتریایی، تنفسی، ضد عفونتهای قارچی ناخن، بهبود هرپس، بهبود آبله مرغان، بهبود اسکابیس، ضد عفونتهای واژینال، ضد قارچ ناخن، ضد بیماریهای عفونی گوش میانی و خارجی (اوتیتیس مدیا و اوتیتیس اکسترنا)، بهبود گلودرد، از بین بردن هرپس، پسوریازیس، هالیتوسیس (بوی بد دهان) و بیماری عفونی پای ورزشکاران.  فراموش نکنید: 1- این روغن فقط برای استعمال خارجی مناسب است، به هیچ وجه از آن داخل دهان خود استفاده نکنید. 2- از آن به اندازه کافی استعمال کنید؛ کمی از آن را بردارید، رقیق کنید و روزی یکی دوبار به پوستتان بزنید. با اینکه این روغن به مراتب از بنزویل پروکساید لطیف تر است ولی استفاده زیاد از آن پوست را خشک میکند. در صورت داشتن آکنه، استفاده زیاد از آن باعث تحریک تولید روغنهای پوستتان میشود و در نتیجه باعث ازدیاد آکنه میگردد. قبل از استفاده از این روغن حتما با پزشک یا داروساز مشورت کنید. بیاد داشته باشید بعد از استعمال روی صورت و بدن، از مواجهه مستقیم با نور آفتاب خودداری کنید چون استفاده از آن باعث حساس شدن پوست به اشعه UV میگردد. هرچند تاکنون معایبی در مورد استفاده از این روغن گزارش نشده است، جهت اطمینان از عدم تداخل دارویی و ظهور آلرژی پوستی با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.

روغن-نارگیل

3- روغن نارگیل :

     در حقیقت نارگیل آنقدر خاصیت دارد که برای تشریح تمام فواید آن باید یک مقاله کامل به آن اختصاص داد ولی در اینجا مختصرا به معرفی خواص روغن نارگیل میپردازیم. نارگیل را بعنوان یک غذای کامل و حتی Superfood یاد کرده اند. تا به امروز بیش از 1500 مطالعه ثابت کرده است که این روغن یکی از سالمترین مواد غذایی روی کره زمین است. راز مقوی بودن نارگیل و روغن موجود در آن در اسیدهای چرب موجود در آن نهفته است. این اسیدهای چرب عبارتند از : کاپریسیلیک اسید، لوریک اسید، کاپریک اسید. حدود 62% روغن موجود در نارگیل از 3 اسید چرب فوق الذکر تشکیل شده است. این روغن جزو چربی های اشباع شده خوب به شمار میرود. چربیهای موجود در روغن نارگیل جز رده MCFA (اسیدهای چرب زنجیره متوسط) بشمار میرود و به همین دلیل هضم آن بسیار آسان است، بعنوان چربی ذخیره نمیشود، آنتی میکروبیال و ضد قارچ است، و هضم آسانتر و سریعتر آنها باعث تبدیل آن به انرژی مورد نیاز بدن در اسرع وقت است. هضم MCFA توسط کبد، کتون تولید میکند وکتون انرژی مورد نیاز مغز را سریعا تامین میکند؛ بدین ترتیب به بهبود آلزایمر کمک میکند. همانطور که گفته شد روغن نارگیل غنی از چربیهای اشباع شده طبیعی است، این چربی نه تنها کلسترول خوب را افزایش میدهد بلکه به کاهش کلسترول بد هم کمک میکند. ثابت شده است که مصرف روغن نارگیل مجاری ادراری را پاکسازی میکند و از عفونت کلیه ها جلوگیری میکند. در حقیقت MCFA موجود در این روغن بعنوان یک انتی بیوتیک عمل میکند و لیپیدهایی که روی باکتریها را میپوشانند را از هم گسسته و آنها را نابود میکند.روغن نارگیل ضد سرطان نیز به شمار میرود، همانطور که گفته شد، هضم این روغن  به سرعت به تولید کتونها کمک میکند؛ سلولهای تومور نمیتوانند به انرژی داخل کتونها دسترسی داشته یاشند چون تومور به گلوکز وابسته است. محققان به این نتیجه رسیده اند که یک رژیم غذایی کتوژنیک باعث تسریع روند بهبود بیماران سرطانی میشود. همینطور بدلیل اینکه MCFA دیوار لیپیدی باکتری را تخریب میکند، پس توانایی کشتن هلیکوباکترپیلوری  -که ریسک بیماریهای معده و همینطور سرطان این ارگان را در پی دارد- را نیز دارد. از آنجا که میدانیم پوست خشک و ترک خورده بیشتر مستعد عفونی شدن و ظهور نشانه های آلرژی است. روغن نارگیل به بسیاری بیماریهای پوستی کمک شایانی میکند . دو اسید چرب کاپریسیلیک و لوریک اسد در این روغن باعث کاهش التهابات پوستی میشود، چه از آن استعمال خارجی شود و چه بصورت خوراکی استفاده شود. استفاده از آن به انواع تایپهای پوستی توصیه میشود. آنتی اکسیدانهای موجود در این روغن به بهبود بیماریهای پوستی چون سوختگی ها، اگزما، درماتیت، سلولیت و پسوریازیس کمک میکند. با توجه به خاصیت آنتی باکتریال این روغن، استفاده از آن برای از بین بردن باکتریهای دهان و دندان نیز توصیه میشود.قرقره کردن کمی از آن در دهان میتواند به نوعی مثل دهانشویه عمل کند و باکتریها را از بین ببرد. با توجه به خواص آنتی اکسیدانی این روغن برای بهبود دیابت نوع دو، سلامت مو نیز مفید است و خاصیت ضد پیری دارد. به یاد داشته باشید هرچند که روغن نارگیل بسیار برای سلامتی مفید است و از لحاظ پزشکی عوارضی از استفاده آن گزارش نشده است، چنانچه آلرژی خاصی دارید، قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

روغن-کنجد

4- روغن کنجد :

     احتمالا همه ما جمله معروف و جادویی فیلم علی بابا به نام “سسمی باز شو” را به یاد داریم. Sesame در انگلیسی به معنی کنجد است. کنجد یکی از قدیمی ترین گونه های خوراکی مورد استفاده بشری است که برای بیش از 5000 سال مورد استفاده بعنوان غذا و دارو بکار میرفته است و هنوز هم موارد استفاده بسیاری در پخت و پز، درمان و موارد بهداشتی دارد. به لطف مواد تشکیل دهنده این روغن، روغن کنجد توانایی بسیار بالایی در جلوگیری و درمان بیماریها، ارتقای سطح سلامت پوست و مو دارد. با هم نگاهی به مواد معدنی موجود در روغن کنجد می اندازیم؛ این مواد شامل : منیزیوم، مس، کلسیوم، آهن، منگنز ، تریپتوفان، زینک، فیبر، تیامین، ویتامین B6 ، فسفر و پروتئین میشوند. این مواد معدنی خود گویای فواید عالی این ماده غذایی ارزشمند هستند پس درمیابیم که مصریان باستان و تمدنهای قدیمی دیگرکه به روغن  کنجد لقب ملکه روغنها را داده بودند کاملا درست میگفتند. از آنجاییکه کنجد غنی از زینک است و همانطور که میدانیم زینک یک ماده اساسی برای تولید کلاژن و ارتقای الاستیسیته پوست است، روغن کنجد یکی از قویترین محصولات پوستی به شمار میرود. زینک به ترمیم بافتهای آسیب دیده کمک میکند بعلاوه زینک باعث ارتقای سطح مواد معدنی داخل استخوان شده و سلامت آن را حفظ میکند. در ژورنال پزشکی American Journal of Clinical Nutrition به موضوع کمبود زینک و رابطه آن با پوکی استخوان در نواحی باسن و نخاع پرداخته شده است. در این ژورنالبه خواص روغن کنجد اشاره شده است؛ کنجد منبع غنی از کلسیوم و زینک است که هر دو در سلامت استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان نقش دارند. همینطور در ژورنال یاد شده به منیزیوم و دیگر مواد معدنی موجود در روغن کنجد اشاره شده است. منیزیوم و مواد معدنی دیگر موجود در روغن کنجد خاصیت ضد دیابت دارند، بر طبق مقاله چاپ شده در این ژورنال روغن کنجد باعث بهبود اثر بخشی بیشتر داروی ضد دیابت گلیبن کلامید (Glibenclamide) که برای بیماران دیابتی نوع 2 تجویز میشود شده است. خاصیت ضد سرطانی منیزیوم نیز در همین ژورنال نشر شده است. و اما در مورد خاصیت آنتی باکتریال این روغن! اگر بگوییم میتوانید روغن کنجد را جایگزین خمیردندان یا دهانشویه تان کنید، حتما خیلی تعجب خواهید کرد. اما در حقیقت این نسخه قدیمی که در مستندات ثبت شده است امروز به صورت علمی به اثبات رسیده است. روغن نارگیل، کنجد و روغن گل آفتابگردان (که در مقالات بعد به آن میپردازیم)  خواص آنتی باکتریال بالایی دارند. قرقره کردن روغن کنجد میتواند باعث از بین رفتن پلاکها و باکتری های دهان و علی الخصوص لثه ها شود، روغن کنجد بطرز چشمگیری باعث کاهش استرپتوکوک-که به باعث ایجاد پلاک و بوی بد دهان است- میشود. در روغن کنجد آنتی اکسیدانی به نام سسامول وجود دارد که یک ترکیب فنولیک است و خاصیت ضد التهاب دارد و ضد سکته و تصلب شرایین است. باید بدانید که کنجد خام مقادیر کمی از سسامول وجود دارد و در حقیقت روغن کنجد به دلیل رست( (Roast  شدن دانه های کنجد حاوی مقادیر زیاد سسامول است. این آنتی اکسیدان خواص دارویی اثبات شده بسیاری دارد که یکی از آن تسکین و بهبود بیماری ها و عوارض قلبی عروقی است. از خواص دیگر سسامول میتوان به محافظت آن از DNA در برابر خطرات و ریسکهای وارده بر اثر اشعه های محیطی اشاره کرد. فیبر موجود در روغن کنجد به هضم بهتر غذا کمک میکند. وجود مس در این روغن باعث خاصیت ضد درد، سلامت رگهای خونی و ارتقای سلامت استخوانها و مفاصل میشود. برطبق مطالعه ای که که ژورنال پزشکی Indian Journal of Medical Resource منتشر شده است، ماساژ نوزادان با روغن کنجد به بهبود رشد آنها و کیفیت خواب آنها کمک کرده است. دیگر خواص این روغن شامل موارد ذیل میشود : به کاهش فشار خون در افراد با فشار خون بالا کمک میکند، آنمی (کمبود آهن) را بهبود میدهد. به ارتقای سطح سلامت پوست و مو کمک میکند، باعث کاهش استرس و افسردگی میشود، از یبوست جلوگیری میکند، بدن را سم زدایی میکند، نشانه های PMS (نوعی افسردگی زنانه) را کاهش میدهد، مشکلات شیردهی را کاهش میدهد، از بروز MS تا حدودی جلوگیری میکند و از پیشرفت آن نیز تا حدودی جلوگیری میکند،  باعث کاهش ظهور نشانه های پیری میشود. همانند دیگر روغنهای ذکر شده در این مقاله، برای روغن کنجد نیز عوارض جانبی تاکنون گزارش نشده است ولی  قبل از استفاده روتین بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید تا از بروز هرگونه آلرژی یا بهم ریختگی تعادلات عملکردهای بدن جلوگیری شود.

 

گردآوری و ترجمه:  سارا میر اسداله

کپی بردازی با ذکر منبع و نام مترجم بلامانع است!

ارسال دیدگاه

پاسخ معادله زیر را وارد کنید. *